vrijdag 27 maart 2009

Terug naar Frans-Guyana

En toen was er toch weer iets onverwachts...

Ik kreeg gisteren een mailtje van de AIT manager (verantwoordelijk voor alle satelliet testen) om zo snel mogelijk terug te keren naar Kourou. HERSCHEL verhuist vandaag van S1 naar het S5 gebouw. S5 wordt gebruikt om de satelliet te 'fuellen' met brandstof voor de kleine raketjes die gebruikt worden om de standbepaling in de ruimte te doen. Ik ben nodig om de SCOE's terug aan te sluiten na de verhuis.

Het is wel lastig om toch wel onverwacht vroeger te moeten terugkeren. Niet alleen voor mij, maar nog het meest voor mijn vrouw en kindjes. Nog enkele dagen genieten van thuis en dan weer hard werken... tot binnenkort.

maandag 23 maart 2009

2 weken langer thuis

Normaalgezien was ik vandaag terug richting Kourou vertrokken. Door de vertraging, blijft het hele functionele team 2 weken langer thuis. Ik ga dan ook de volgende 2 weken naar Verhaert Space in Kruibeke om de PROBA2 satelliet te ondersteunen. Tot de zomer van vorig jaar werkkte ik 2 jaar lang met deze satelliet en aangezien de lancering snel dichterbij komt (juli) is er veel werk. 

Het wordt de volgende 2 weken dus iets rustiger op mijn blog, al probeer ik af en toe iets te schrijven over onze 2de belgische satelliet. 

Vanaf 6 april is het dan weer Kourou-tijd!

zondag 22 maart 2009

Extra - Foto's HERSCHEL en PLANCK

Enkele panorama-fotos van de grote cleanroom met HERSCHEL en PLANCK.



vrijdag 20 maart 2009

Extra - Foto's roll-out (11/02/2009)

De Arianne 5 raket op de launch tower. Dit is de constructie op rails die de raket van de BAF naar het lanceerplatform brengt. De raket wordt vanop de launch tower gelanceerd. Daarna wordt hij teruggerold en opnieuw gebruikt.



Ons klein groepje waarmee we erg dicht konden komen totdat de raket in beweging kwam. Toen moesten we verder achteruit.



Op de foto hieronder staan we met z'n allen veel te lang in de zon, veel te veel foto's te maken... maar ook allemaal te genieten van de unieke gebeurtenis!

donderdag 19 maart 2009

Extra - Foto's doorweekte golfers

Het eerste weekend stond er golf op het programma... op zaterdag kregen we echter een leuk tropisch onweer over ons heen:




dinsdag 17 maart 2009

Extra - foto's van de ACU fit check

Nog enkele foto's van het harde werk in de cleanroom tijdens de ACU fit check:






maandag 16 maart 2009

Extra - Foto's carnaval in Kourou

Op mijn eerste zondag hier was er in Kourou een grote carnavalsoptocht. Niet exact zoals in Rio, maar je voelt wel dat we hier niet ver van Brazilie vandaan zijn. Het hele leven in Kourou moest voor 5 dagen wijken voor het carnaval:










zondag 15 maart 2009

Extra - Foto's transport container in cleanroom brengen

Nog enkele foto's van het uitladen en in de cleanroom brengen van de HERSCHEL transport container (na aankomst met de Antonov). Let vooral op het ventje met de coole zonnebril:







zaterdag 14 maart 2009

Lancering uitgesteld tot einde april!

Er waren al een paar weken ernstige geruchten over de lanceerdatum. Er zijn meerdere systemen die nog met problemen kampen en dus mogelijk tot een vertraging kunnen leiden. Vorige week kwam er ook het bericht dat bij een lancering op 16 april een deel van de raket op de maan terecht zou komen. Dit is niet toegelaten volgens internationale verdragen.

Gisteren werd het dan eindelijk officieel. De lanceerdatum wordt verschoven naar einde april. Het is momenteel een erg politiek spel. Blijkbaar waren er bij ESOC, een deel van ESA dat instaat voor de operaties van de satelliet na de lancering, de grootste problemen. Zij krijgen dus momenteel de zwarte piet toegespeeld...

Wat deze vertraging voor mij betekent wordt pas volgende week duidelijk.

vrijdag 13 maart 2009

Extra - Foto's telescope cleaning

Ik heb nog enkele prachtige foto's gevonden van de telescope cleaning vlak na aankomst van HERSCHEL.



woensdag 11 maart 2009

Extra - Foto's van het Astrium team

Enkele foto's van mijn Duitse collega's van EADS Astrium Friedrichshafen tijdens de dagelijkse AIT meeting. Met sommige werkkte ik nog samen toen ik in Munchen de EQM testen deed voor HERSCHEL.


De Astrium managers, zoals altijd druk aan het werk!

dinsdag 10 maart 2009

Laatste payload test, roll-out V188 en terug naar huis

Ik zit momenteel in de Thalys die tegen ongeveer 300 km/u van Parijs naar Antwerpen zoeft.
Dankzij de nieuwe technologie heb ik hier een snelle internettoegang en zelfs een stopcontact... ik heb dus even de tijd om mijn laatste dagen in Kourou te vertellen.

Gisteren vond de laatste payload test plaats. PACS en SPIRE waren al "ready for flight" bevonden, nu was het de beurt aan HIFI, een payload gebouwd door SRON in Nederland. Al is de analyse van de resultaten nog niet helemaal klaar, ik vermoed dat ook voor dit laatste instrument alles in orde zal zijn en we op payload gebied klaar zijn. Dit sluit een zeer intensieve test campagne af die was gestart met de eerste testen op EQM (Electrisch model) einde 2004. Tijdens deze test campagne woonde ik, met Nele, een jaartje in het wondermooie Munchen. Terwijl ik met de satelliet aan het spelen was, amuseerde Nele zich als vrijwilliger in een erg gezellige kindergarten. Het was een fantastisch jaar.



Nu de payload testen voorbij zijn, zal het voor mij veel rustiger worden de volgende weken. Eerst en vooral een 10 dagen thuis! Daarna zal mijn werk vooral bestaan in het mee opstellen van de procedure om HERSCHEL in de lanceerconfiguratie te brengen. In tegenstelling to bijvoorbeeld PROBA2 wordt HERSCHEL aangeschakeld voor de lancering. Ook zal ik veel werk hebben in de BAF (gebouw waar satelliet op raket wordt gemonteerd). Ik ben dan verantwoordelijk voor de computers die het interne helium-systeem van de satelliet controleren en besturen. Ook zal ik veel kunnen helpen bij het aansluiten van allerlei andere systemen (EGSE). In tegenstelling tot onze EGSE-verantwoordelijke heb ik heb nogal fijne "pollekes" en kan dan ook overal goed bij!

Na de laatste 4 weken van hard werken, was er gisteren nog een dikke kers op de taart. Onze raket, de V188, werd van de BIL naar de BAF gebracht. De BIL is het grote gebouw waar de raket zelf wordt geassembleed. In de BAF worden dan de satellieten erop gemonteerd. Het ziet er een beetje raar uit zo'n raket zonder topje vanboven, maar het was weer ontzettend indrukwekkend. Zelfs de meest ervaren ingenieur maakt toch altijd even tijd om ernaar te gaan kijken. Hieronder enkele foto's van onze raket:

Het buiten rijden uit de BIL:
De bewaking die altijd erg aanwezig is als een raket "buiten" komt. Er staat dan een tank bij de ingang van C.S.G., luchtafweergeschut langs de kant van de straat en ontelbare soldaten met zware machinegeweren op strategische plaatsen langs de weg:
Onze Arianne 5:
Nog een keer onze Ariane 5:
De aankomst bij de BAF: 
Op de foto hieronder dat ventje dat wel op erg veel foto's op deze blog verschijnt...
Simon, mijn collega payload-tester. Een heel ervaring ingenieur, ENVISAT-veteraan en erg sympathieke collega!

We rijden stilaan de grens over... ons belgenlandje weer binnen. Wat zal het zalig zijn om straks weer terug thuis te zijn. Ik heb de volgende 10 dagen iets minder te vertellen, al heb ik in de laatste week heel wat foto's verzameld van andere mensen uit ons team. Ik probeer er elke dag een paar te posten.

Misschien nog even dit. Ik vind het erg leuk dat mijn blog zo vaak wordt bezocht. Ik kan een overzichtje opvragen van het aantal bezoeken en die teller staat na een 4-tal weken op 638! Nen dikke merci aan jullie allemaal!

zondag 8 maart 2009

Extra - Foto's van de eerste dagen in de cleanroom

HERSCHEL in de transport container klaar er te worden uitgehaald:




HERSCHEL aan de kraan:


Het mechanisme team, bijna uitsluitend mensen van EADS Astrium uit Friedrichshafen. Allemaal unieke mensen met een heel eigen verhaal. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog. De totale ervaring van dit team is immens.


De altijd aanwezige kwaliteitscontrole (PA = product assurance)... let op de foto op hun bureau!

Terug naar huis

Allerliefste Bolleke, Senne, Lore en ... 

We hebben elkaar lang moeten missen, maar straks stap ik het vliegtuig op!

Tot straks!

Stijn


Monkey Mountain

Dit weekend was een volledig vrij weekend. Doordat bepaalde testen deze week vlotter gingen dan gepland, waren er geen HERSCHEL testen dit weekend. Voor velen was dit de aanleiding om feestjes te organiseren.

Op zaterdag kregen we een lunch aangeboden door ESA in een carbet. Alle Duitsers en Engelsmannen spreken dit uit als Car-Bay, terwijl het absoluut niks met auto's te maken heeft. Eigenlijk is een carbet een afgelegen open feestzaal (grote open hut) langs de Kourou rivier. Ik zijn heel wat foto's gemaakt... ik probeer er morgen wat meer over te vertellen.

Vandaag (zondag) was er een vroege wandeling gepland naar de top van Monkey Mountain. Dit is een vrij bekende heuvel hier in de jungle... Bovendien heb je uniek uitzicht over de hele lanceerbasis vanop de top. Met zo'n 8 collega's verzamelden we vanmorgen om 8uur bij het hotel. Het regende -zoals het de laatste dagen wel meer doet- ontzettend hard! 



Maar met volle moed begonnen we aan de beklimming. Op onze wandeling werden we begeleid door een gids van Freelance. Dit is een organisatie die kostenloos allerlei dingen probeert te organiseren voor alle mensen die voor korte of lange tijd in C.S.G. komen werken. 

De beklimming was echt wonderbaarlijk. De hele beklimming, die zo'n 3 uur duurt loop je op een erg smal padje dwars door de jungle. Je wordt op voorhand gewaarschuwd om nooit zonder te kijken naar een boom te grijpen als je zo struikelen. Ook als je over wortels stapt, altijd kijken waar je je voet neerzet. De gids vertelde dat er in deze streek zo'n 100 soorten slangen voorkomen, een 250 tal soorten spinnen, een paar puma's, en ongeveer 30.000 soorten insecten. Van de eerste soorten hebben we niks gezien (verscheidenheid is erg hoog, kwantiteit is erg laag), van de insecten des te meer. Het eerste uur heb ik dan ook niks anders gedaan dan naar de grond gekeken. De wortels liggen vlak aan het oppervlak omdat de ondergrond erg onvruchtbaar is. Enkel de bovenste 20 cm bevat veel humus en dus zijn de wortels van de bomen allemaal erg oppervlakkig. De meeste bomen staan dan ook niet echt stevig en overal liggen er dikke stammen op ons pad. Na het eerste uur, was iedereen volledig nat van de regen en de onwaarschijnlijke vochtigheid onder een dik bladerdek. Op een gegeven moment begin je wel te genieten van de gigantische verscheidenheid aan bomen en planten. De geluiden in zo'n omgeving zijn onwaarschijnlijk. 


Elke plantensoort probeert zijn plaatje te vinden in de zon en gebruikt alle mogelijk middelen. Er zijn zelf bomen die vanuit hun vrucht beginnen groeien in de top van een andere boom en een heel dun, lang worteltje laten zakken naar beneden, tot op de grond. Ook was er een soort palmboom die vol stekels stond, dit is niet alleen afweer, maar dient om vallende bladeren op de stam te verzamelen. De bladeren zijn zo gevormd dat regenwater door al deze rottende bladeren loopt, hierdoor alle mineralen meespoelt en langs de stam verder naar beneden loopt tot op de wortels.







Eenmaal op de top was het uitzicht prachtig (al is dat niet echt te zien op de foto). Je zag de oceaan en alle lanceerplatformen. Dit moet wel een unieke locatie zijn om een lancering te zien!