donderdag 5 maart 2009

Helium-3

Er is vandaag een erg waardevolle lading aangekomen... Er wordt momenteel voor 2 miljoen Euro aan Helium-3 binnengebracht in de cleanroom. Dit is een onwaarschijnlijk dure vloeistof die nodig is om de PLANCK satelliet af te koelen tot slechts enkele milligraden boven het absolute nulpunt (-273.15 graden C). In onze satelliet zit er enkel Helium-1 momenteel. Deze wordt omgevormd tot Helium-2 vlak voor de lancering. 

Mocht er iemand geinteresseerd zijn in het hele helium verhaal en alle verschillende isotopen, kijk dan gerust even op http://nl.wikipedia.org/wiki/Helium
(hoofdstuk over Superfluïditeit)

Zowel HERSCHEL als PLANCK hebben payloads aan boord die erg koud moeten zijn om goede wetenschappelijke resultaten te kunnen leveren. Dat maakt van beide satellieten een erg ingewikkeld systeem. Voor bepaalde testen moeten niet alleen alle electronische en mechanische systemen OK zijn, maar ook nog eens het cryogene (Helium) systeem. Zo kunnen de payload enkele representatief testen als bepaalde delen van hun instrument kouder zijn dan 0,3 Kelvin (-272.85 graden Celcius). 

Hieronder nog een foto van het SPIRE team met de ESA/Thales en Astrium verantwoordelijken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten