woensdag 4 maart 2009

Woensdag 4 Maart 2009 - Overvallen en PACS Test

Nu we hier bijna 4 weken zijn, voelen we ons in Kourou eigenlijk wel al een klein beetje thuis. Echt gezellig is het stadje niet, maar we beginnen wel onze weg te kennen en de juiste adressen voor een lekkere steak/vis. Sommige collega's nemen echter iets te veel risico's door bijvoorbeeld 's avonds alleen naar het hotel terug te stappen. Deze week werden er 2 collega's overvallen. De ene al wat brutaler als de andere, maar desalnietemin moest er toch 1 naar het ziekenhuis voor een wonde aan de arm. De overvallers gebruiken geen wapens, maar duwen je op de grond en nemen je geld af. Meestal zijn ze met zo'n 4 of 5 jongeren en er is dan ook weinig tegen te beginnen. We kregen dus vandaag nogmaals de raad om nooit 's avonds alleen op straat rond te lopen, al is het maar van je hotel naar het restaurant 300 meter verder. Er heerst momenteel wat onrust in de Franse overzeese gebieden. In Guadeloupe staken ze al enkele weken en ook hier was er even stakingsdreiging. Misschien dat die onrust ook wel een rol speelt bij de incidenten van de voorbije dagen.

Ondertussen gaan de testen gewoon door. Onze SAS SCOE is eindelijk gemaakt en vandaag stond er al een grote IST test op het programma (Integrated System Test). We testen momenteel 7/7 24/24 en dit met een team van zo'n 8 mensen. Dit is momenteel de enige manier om op koers te blijven voor een lancering op 16 april.

Vanavond en vannacht is PACS aan de beurt. PACS is de tweede payload en wordt gemaakt door het Max Planck Instituut in Munchen, met een grote Belgische bijdrage van de universiteit van Leuven en CSL (Luik). We weten dat PACS  erg fragiel voor trillingen. Aangezien het hele transport van Nederland naar Kourou zeker niet trillingsvrij kon worden afgelegd, zullen erg opgelucht zijn als de test vanavond goed verloopt. Ik heb vanavond nog snel wat foto's genomen van onze test ruimte... echt gezellig is het niet, maar wel functioneel! De bovenste foto is onze bureau ruimte, mijn bureau is aan de tafel achteraan waar al 2 van mijn kwaliteits-collega's zitten. Zoals je kan zien ben ik een echte junior in ons team. De gemiddelde leeftijd in ons team ligt rond de 45 denk ik.

Op de onderste 2 foto's zie je de echte test ruimte met rechts het controle systeem van de satelliet (SCOS voor de PROBA2 collega's), links een backup-controle systeem en onderaan de PC's van de 3 payloads. Hier en daar staan ook nog enkele PC's voor de EGSE (bijvoorbeeld de zonnecel simulator) te besturen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten