Ondanks de vele problemen met de SAS SCOE zijn er op donderdagnacht toch in geslaagd om de eerste payload test (SPIRE) succesvol af te ronden. Een payload duidt eigenlijk een groep van verschillended electronische/optische boxen aan die voor de wetenschappelijke data zullen moeten zorgen. HERSCHEL heeft 3 payloads aan boord. cru gezegd heb je zonder payload heb je eigenlijk een satelliet die kan communiceren met de aarde en goed kan positioneren en navigeren, maar eigenlijk geen foto's kan maken. Na de test was er een vrij feestelijke stemming, onze eerste payload is officieel "ready for launch" verklaard. Nu PACS en HIFI nog...
Na een korte nacht op donderdag, was het vrijdag tijd voor een veiligheidstraining. Eigenlijk een goed excuus voor een mooie rondleiding in de BAF en het lanceerplatform. De BAF is de Bâtiment d'Assemblage Final. In dit gebouw komt de raket volledig geassembleerd aan en worden de satellieten erin gemonteerd. Een Ariane 5 raket is ruimt 50 meter hoog, het gebouw is dan ook een stevige 70 meter. Het gebouw heeft erg strikte regels betreft mobiele telefoons, veiligheidsbadges, electrostatische electriceit, etc... Er mag ook maar 50 man tegelijkertijd aan het werk zijn. We gingen met de lift naar de 11de verdieping, daar is een platform waarop wij meestal gaan werken om de satelliet in de raket te monteren. Helaas heb ik geen foto's kunnen nemen, maar die gaan zeker nog volgen.
Daarna gingen we naar het lanceerplatform van de Ariane 5. Ongelooflijk om te zien, vooral te bedenken dat een weekje of 2 terug hier nog een lancering plaatsvond. Het lanceerplatform is eigenlijk een grote toren, gebruikt voor het fuelen van de raket. Daarnaast zijn er 3 grote holtes in de grond die uitgeven op soort van tunnelkoker, dit om de warme af te voeren en het geluid te drukken van de 3 motoren. Er zijn ook vier hoge metalen torens om bliksems op te vangen. En als laatste is er een watertoren, deze wordt gebuikt om heel het lanceerplatform te laten onderlopen direct na de lancering.
Hieronder enkele (heel veel) fotos...
Vanop het Ariane 5 platform het je een mooi uitzicht over enkele interessante dingen. In de verte staat de oude Ariane 4 fueling toren (op de foto hieronder in het midden). Dit platform wordt voorlopig niet meer gebruikt. Aan de rechterkant staat een nieuw lanceerplatform (wit), dit gaat vanaf eind dit jaar worden gebruikt voor VEGA, een nieuwe, kleinere raket van ESA.
De rails op de foto dienen om de raket op zijn lanceertoren te vervoeren van de BAF naar het lanceerplatform. Er zijn 2 paar rails die ongeveer op zo'n 15 meter van elkaar liggen. De lanceertoren wordt na lancering even afgespoten, teruggerold en opnieuw gebruikt.
Het nieuwe SOYUZ lanceerplatform wordt gebouwd op zo'n 13 km ten noorden van de huidige platformen. Dit is nog altijd op de basis van C.S.G., maar iets meer afgelegen. De SOYUZ is eigenlijk een russische raket die zijn betrouwbaarheid in het verleden heeft bewezen. Met een lancering vanuit Kourou, kan deze raket genieten van een beetje extra snelheid om dat we hier veel dichter bij de evenaar zijn. Het opent ook de mogelijkheid om in de toekomst met de SOYUZ mensen naar de ruimte te sturen van Kourou. Europa heeft op dit moment geen eigen toegang tot de ruimte voor bemande ruimtevaart.
De safety training was erop gericht om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij het werken in de BAF en op het lanceerplatform. Zo moet je een zuurstofmeter bij je hebben, een gasmasker als er brandstof wordt gebruikt, etc... Je moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je auto altijd in de vluchtrichting staat geparkeerd. Ook werd er uitgelegd dat je bij een alarm goed moet luisteren of het een monotoon geluid is of een alternerend. Bij het ene alarm moet je naar binnen gaan schuilen, bij het andere juist naar buiten... of was het nu omgekeerd ;-)
Na de theorie kwam de praktijk met een ontruiming van de lanceertoren. Omdat zo'n toren best hoog is hebben ze een soort van vertical buis waar je moet inspringen. In die metalen buis hangen lange, buisvormige, elastische stoffen zakken. Door je knieen en armen uit elkaar te bewegen maak je je breder en rem je af. Iedereen moest dit eens proberen... voor sommige stoere collega's rondom mij toch niet echt vanzelfsprekend. We moesten niet vanop de toren zelf (60 meter), maar vanop een tussenverdiep (11 meter). Eenmaal op de grond werd je dan opgevangen door een brandweerman. Of het nu echt efficient is laat ik in het midden, maar het is best wel een ervaring!