woensdag 11 februari 2009

Woensdag 11 februari 2009 - Roll-out Ariane 5

Gisteren hebben we vooral de dag gevuld met het krijgen van de juiste pasjes, de toegangcodes en dergelijke. Door het slechte weer in Parijs zijn alle collega's met 24 uur vertraagd. Ook de satelliet zelf geraakte niet weg van Schiphol.

Vandaag is HERSCHEL echter wel vertrokken met een Antonov vliegtuig. Het komt normaalgezien rond middernacht lokale tijd aan in Cayenne.



Er is momenteel wel een probleem in Frans-Guyana. Er dreigt een algemene staking in deze streek. In Guadeloupe is er blijkbaar al een algemene staking voor de laatste 3 weken. Gisteren stonden er eindeloos lange rijen bij de tankstations... dit is blijkbaar het eerste teken!
Mocht de staking ook hier uitbreken, dan staan er altijd blokkades op de grote wegen... ook op die naar het CSG (Guyana Space Center). Dit betekent dat we niet meer op het werk geraken. Aangezien de satelliet vanavond aankomt zijn er dan ook extra maatregelen getroffen. Aangezien ik mede verantwoordelijk ben voor de cryo control unit, behoor ik tot het kritische team (Dit team moet instaan voor de veiligheid van de satelliet) Dit betekent dat ik zou worden opgepikt met een helikopter als de staking uitbreekt. Alle telefoonnummers zijn uitgewisseld en we wachten toch wel een beetje bang af. Een staking maakt alles veel ingewikkelder en de sfeer in sommige arme buurten van Kourou een beetje grimmig.

Maar nu even terug naar de orde van de dag. Ik heb vandaag de rollout van de Ariane 5 gezien van erg dichtbij! Dit is het transport per spoor van een volledige raket van de BAF (Final Assembly Building) naar het lanceerplatform. Dit is slechts enkele km verder.
Op professioneel vlak nog nooit zoiets fantastisch gezien!!! Dit wordt echter morgen waarschijnlijk al overtroffen, want tussen 19u en 20u is de lancering gepland. Dit is niet onze raket, maar de lancering van een hotbird en nss satelliet. hieronder wat fotootjes en een filmpje van vandaag.









Vandaag en gisteren ook ongelooflijk genoten van mijn fantastische vrouwke en kindjes via de webcam... Senne vindt het fantastisch als papa in beeld komt en ook Lore reageerde met een oprechte PAPA! Zalig om te horen... maar wat is het moeilijk om ze nog zo lang te moeten missen! Lieve schatten daar in het koude Belgie, ik zie jullie zo graag!

1 opmerking:

  1. Hey

    isn't that John on the third picture. Yep, it's him. Greetings!

    Guy VD (TAS-A)

    BeantwoordenVerwijderen