donderdag 26 februari 2009

Donderdag 26 februari 2009 - En toen ging er iets kapot...

Vandaag een kleine blik achter de schermen...

Vandaag stond de eerste payload test op het programma. Voor deze testen ben ik eigenlijk de verantwoordelijke. Het is een test van 16 uur die ik samen met mijn collega Simon doe. Hij doet de ochtend-shift en ik de late... 

We kregen gisterenavond echter slecht nieuws. De SAS SCOE (een vrij groot apparaat dat de zonnepanelen simuleert en dus de stroom levert aan de satelliet) reageerde niet meer. Zonder deze SCOE kan de satelliet niet worden opgestart. Na veel over en weer gebel met Siemens werd het probleem opgelost, maar kwam er een tweede probleem naar voor. Dit kan niet opgelost worden zonder support van Siemens hier in Kourou. Er is dus momenteel iemand onderweg naar Parijs om zaterdagmiddag hier aan te komen. Gelukkig heeft die een vaccinatie tegen gele koorst anders wordt je onherroeplijk tegengehouden in Parijs.

Vanuit de systeemingieurs kwam er echter een "exotische" oplossing om de satelliet op te starten met een andere SCOE, die eigenlijk alleen vlak voor de lancering kan worden gebruikt. 

En toen begon de grote show...
De ene manager zegt ja, de andere nee. Veel geruzie en geroep in meetings, maar wel leuk om eens mee te kijken hoe professioneel onze managers zo een crisis situatie oplossen.
Uiteindelijk komt het er meestal op neer dat de hoogste manager zijn wil doorduwd en dus zitten we hier nog altijd te wachten ;-)

Het is nu ongeveer 19u30 en we wachten nog altijd. De exotische test setup wordt momenteel gemaakt. Voor de enginieurs onder ons... ze gaan de umbilical connectors losmaken om er 2 break-out-boxen tussen te monteren. Op deze break-out-boxen worden dan de signalen van de SAS SCOE onderbroken en de separation straps worden kortgesloten. Niet meteen iets wat je vlak voor lancering wil doen, maar nood breekt wet.

Het gaat hier in ieder geval laat worden. Ik werk sowieso tot 23u00, daarna komt Simon voor de nacht en dan kom ik weer om 6:00 voor de ochtend. Een mens moet toch wel flexibel zijn in deze job...

Misschien even afsluiten met een leuk nieuwtje... ons huisspinnetje is terug gesignaleerd! Ze heeft zich echter verstopt voor iemand ze kon verwijderen. Het wordt hier nog leuk deze avond en vannacht!

En dan nog wat fotootjes van de mooi raket voor de deur (model) en het gebouw waar we nu in zitten.




 






1 opmerking:

  1. Je vergeet nog één ding te vertellen... Niet alleen jij maar ook Senne, Lore en ik moeten héél erg flexibel zijn en moeten elke keer weer afwachten wat jullie daar beslissen want hierdoor kom je weeral later naar huis... Ik kan alleen maar zeggen dat we dat héél jammer vinden want we missen je toch wel héél erg en hadden gehoopt je volgend weekend thuis te kunnen verwelkomen. Nu zullen we nog wat langer moeten wachten. Tot binnenkort ;)

    BeantwoordenVerwijderen