Het is de laatste dagen een beetje stil geweest op de blog, maar het was dan ook erg druk in de cleanroom. Eind vorige week ben ik een hele tijd bezig geweest de ACU fitcheck. De ACU is de ring die de satelliet met de raket verbindt. Op de foto hieronder kan de ACU zien:
Als de satelliet in de raket wordt gemonteerd is het enige contact met de raket de ACU. Die zorgt niet alleen voor de mechanische verbinden, maar ook voor electrische (umbilicals genoemd). Die elektrische verbindingen zorgt ervoor dat we de satelliet vlak voor de lancering kunnen aanschakelen en configureren. Omdat dit een erg kritisch onderdeel is, wordt er bij het begin van de lanceercampagne een fit check gedaan. Dit dient om alle verbindingen de verifieren met de echte satelliet. Als er een probleem is, wil je dat nu weten en niet enkele dagen voor de lancering.
Donderdag en vrijdag was de hele dag gewijdt aan het doorbeepen van kabels, op zich niet echt interessant, buiten dan dat je een hele dag in de cleanroom zit... We hadden dan ook "front-row tickets" tot heel wat leuke activiteiten van die dag (zie foto hieronder, met mezelf in het midden). HERSCHEL werd verplaatst per kraan van de nominale integratiering tot bovenop de ACU... altijd leuk om naar te kijken. Als klap op de vuurpijl kwam ook onze medepassagier aan, de PLANCK satelliet binnengereden in de cleanroom (later een paar foto's van PLANCK).
Er is een natuurlijke rivaliteit tussen de 2 satellieten. Omdat PLANCK veel kleiner is dan HERSCHEL werden er dan ook al snel opmerkingen gemaakt in de trend van "maar wanneer komt de rest van jullie satelliet?".
Zowel HERSCHEL als PLANCK worden met dezelfde Ariane 5 raket gelanceerd. Ze gaan ook allebei naar het L2 punt, een punt enkele miljoenen km verwijderd van de aarde. Een schema van de configuratie in de rakte staat hieronder:
Om een lang verhaal kort te maken... op zaterdag waren de offline (zonder satelliet) testen voorbij en konden de online (met satelliet) testen beginnen. Mijn test director was evenwel de avond ervoor te zwaar in de rum gevlogen (bij zo'n lanceercampagne is dat blijkbaar niet echt ongewoon) en kwam niet opdagen. Na overleg met het managment werd dan maar besloten dat ik de test alleen moest doen. Na een rustige start werd de test, een half uurtje voor de geplande eindtijd succesvol beeindigd... Op een zaterdag het project even uit de nood helpen is altijd een goede manier om extra respect te krijgen van de grote bazen!
Zondag was een rustig dagje waarin ik vooral voor PROBA2 gewerkt heb. PROBA2 is de tweede Belgische satelliet waaraan ik de voorbije 2 jaar heb meegewerkt. Hij staat momenteel in een cleanroom in Kruibeke bij Verhaert Space, waarin hij wordt klaargemaakt voor een lancering vanuit Rusland in de volgende zomer. Omdat ik erg veel heb getest met deze satelliet wordt er nog regelmatig op mij beroep gedaan om documenten af te werken en de lancering en eerste maanden na lancering mee voor te bereiden.
Je kan de beide satellieten totaal niet vergelijken qua grootte... (zie foto hieronder) maar als je de algemene werking bekijkt zijn er veel gelijkenissen. Het werk op HERSCHEL is ontzettend boeiend omdat je met een onwaarschijnlijk groot project bezig bent en in een erg groot en internatinaal team werkt. Werken op PROBA2 is ontzettend boeiend omdat je de kans krijg alle aspecten van de satelliet te leren kennen.
Zondagmiddag was het dan echt platte rust... een beetje film kijken en iets gaan eten. We moeten ons een beetje sparen want er wordt vanalles verteld in de wandelgangen. Het zou wel eens kunnen dat deze zondag de laatste vrije zondag is geweest...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten