woensdag 18 februari 2009

Woensdag 18 februari 2009 - Zoals iedereen weet...

Als je iets wil echt proper maken, niet gewoon proper, maar ECHT proper doe je dit dan nat of droog? Ik denk dat iedereen wel weet dat je dit het beste nat doet... Dat hebben ze hier vandaag ook ontdekt. Na 3 dagen (oorspronkelijke planning was 1 dag) van telescope cleaning met het hoge druk gas, is er vandaag geconstateerd dat er nog altijd grote partikels op de telescoop zijn. Er is een sample genomen en dat wordt naar Nederland gebracht voor analyse in ESTEC. Als de partikels van bekende origine zijn en sowieso in vacuum verdwijnen dan is er geen verdere schoonmaak meer nodig (NCR wordt gesloten met Use As Is voor de kenners). Mocht het echter om onbekende partikels gaan die moeten worden verwijderd dan wordt er binnenkort een nieuwe schoonmaak gehouden, zeer waarschijnlijk met een vloeistof (IPA of dergelijke).

Ik ben gisteren verhuist van mijn gezellige, ietwat onveilig huisje naar een gewoon goed hotel. In Kourou zijn er 3 grote hotels die meestal worden gebruikt door launch teams. Er zijn 2 Mercure hotels die vooral bestaan uit bungalows. Mijn Duitse collega's van Astrium vinden dat fantastisch! Die doen niks liever dan met veel bier en veel vlees een barbecue aansteken voor hun bungalow en gezellig elke avond tafelen. Het is echt wel een gezellige bende die ontzettend aan elkaar hangt. De meeste zijn dan ook meer dan half de tijd van huis weg. Het derde hotel is hotel Des Roches... een prachtig hotel op een landtong. Geen grote poespas, maar gewoon een heel goed hotel. Hieronder wat een foto vanop hun website en 1 die ik vanmorgen maakte vanuit mijn kamer.


Kourou is een stadje van ongeveer 20.000 inwoners en ligt ongeveer 40 km ten westen van Cayenne (de hoofdstad van Frans-Guyana). Het is eigenlijk een vrij goed uitgeruste stad die aan de oceaan ligt en eigenlijk rondom een meer is gebouwd. Het lanceercomplex is de grote rijkdom van de stad. Toen enkele jaren geleden de eerste Ariane 5 ontplofte en daarna voor een lange periode geen raketten werden gelanceerd viel het leven in de stad volledig stil. Momenteel wordt er ongveer elke 2 a 3 maanden een Ariane gelanceerd en je ziet de stad uitbreiden. Tegen het einde van het jaar wordt er een lancering verwacht van de Soyuz (onbemand). Dit is een Russiche raket die normaalgezien van Baikonour (steppe in Kazachstan) wordt gelanceerd, maar nu ook vanuit Kourou zal worden gelanceerd. Een van de redenen om deze raketten van hieruit te lanceren is dat Kourou vlak op de eveneer ligt en bij lancering dus maximaal gebruik kan maken van de rotatie van de aarde. Tegen het einde van het jaar wordt er ook een lancering verwacht van VEGA. Dit is een kleine raket, ontwikkeld door ESA (vooral gestuurd door Italie).
Het wordt hier dus erg druk de volgende maanden/jaren.

Hieronder enkele foto's van typische straten in Kourou:





Wat vooral opvalt is de palmbomen, de stevige omheiningen en tussen de "rijke" wijken ook erg "arme" wijken.

Behalve de lanceerbasis is Kourou ook bekend om een grote legerbasis van "la Légion étrangère". Niet geheel ontoepasselijk heet het "quartier" waar de basis is gelegen "Quartier Forget".


Nog een ander leuke foto. Hieronder zie je de sporthal van de plaatselijk middelbare school. Aangezien je hier geen winter of zomer hebt, heb je dus zeker geen muren langs alle kanten...


1 opmerking: