maandag 16 februari 2009

Zaterdag en Zondag, 14/15 februari 2009

Dit weekend was het erg rustig... stilte voor de storm.

Op werk-vlak werd de telescoop schoongemaakt. De telescoop werd meer dan een half jaar geleden gemonteerd en omdat de satelliet meestal rechtop staat, vangt hij veel vuil op. De satelliet bevindt zich wel 100% van de tijd in een cleanroom, maar ook daar is er natuurlijk een heel klein beetje stof. Als de telescoop eenmaal proper is, dan wordt er weer een zeil overgelegd om het te beschermen tot de lancering (onderstaande foto is nog genomen in ESTEC - Noordwijk, Nederland).


Aangezien de schoonmaak wordt gedaan door gespecialiseerde mensen had het functionele team het hele weekend vrij. Enkele van mijn collega's gingen golfen... dus ikke mee, al had ik het nog nooit gedaan.
Op zaterdagochtend, 7uur stonden we klaar. Het was al een dikke 26 graden en heel erg vochtig.
Er is een 13-hole golfbaan op het domein van C.S.G. (lanceer-basis). Volgens mijn ervaren collega-golfers een erg moeilijke baan omdat hij midden in de jungle ligt... Als het balletje ook maar een meter van de 'fairway' gaat en in het bos beland, dan laat je hem best gewoon liggen. Slangen, krokodillen, ratten, spinnen, etc... allemaal te vinden rondom de golfbaan. Mijn collega Dave was hier al eerder voor andere projecten en wist van elke poel op de golfbaan wel een interessant verhaal te vertellen over een krokodil, slangetje, etc... Niet altijd een geruststellend verhaal!
 
Na 2 holes begon het lekker te druppelen, het was toen ongeveer 9 uur en de temperatuur ging al boven de 30 graden. De regen was eigenlijk erg verfrissend en hield ook de muggen en ander vliegende insecten aan de grond. Het druppelen veranderde al snel in een bui en niet veel laten stonden we in een tropische regenbui. Onwaarschijnlijk hoe het hier kan regenen! Na een half uur schuilen, hebben we nog even verder gespeeld, maar door de onophoudelijke regen werd werkelijk alles was nat. In de gietende regen zijn we dan rustig teruggekeerd. Op zondag hebben we het partijtje golf afgerond in iets betere weeromstandigheden... al is gewoon heet en vochtig ook niet echt aan te raden. Ik probeer morgen wat foto's van mijn golfavontuur te posten.

Op zondag was er ook een lunch aangeboden door ESA. Best wel OK! Dat viel me hier ook wel op. Tijdens een lanceercampagne zijn er erg veel 'feestjes'. Elke vrijdag is er een TGIF-party (Thank God It's Friday). Dit wordt door ESA georganiseerd en is eigenlijk meer een kleine drink op het einde van de week. Er zat trouwens een volledige, met Duits bier gevulde container, in de Antonov. Een gekoelde container dan nog wel... Onze Duitse vrienden van Astrium weten ondertussen wat belangrijk is als je op lanceercampagne vertrekt.  

De volgende dagen worden erg druk, maar ik probeer zeker wat foto's te nemen van de satelliet , de lanceerbasis zelf en de omgeving.


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten