donderdag 7 mei 2009

Dress rehearsal

Vandaag is een erg belangrijke dag. Het is vandaag dress rehaersal (kijken of alles past, zeg maar). De test is een complete simulatie van de countdown tot de lancering. Niet wij, maar Arianespace heeft de leiding, de timer loopt en wij moeten, net zoals tijdens de echte lancering, de satelliet perfect voorbereiden op het grote moment. We zijn vanmorgen begonnen om 5u45 met de eerste communicatie checks. We hebben een directe link met de 'launch authorities', ESOC in Duitsland en een aantal support teams. Best wel spannende test! Er zijn ook al wat kleine dingen misgegaan, dus de test is absoluut nuttig. Eigenlijk vind ik het wel leuk als er eens iets misgaat, het traint je in hoe je het best reageert in de situatie. Ook voor de teamverdeling is het ideaal. Als er een probleem optreedt zie je automatisch het team zich opdelen. Sommigen verzorgen de communcitie van het probleem naar de "hogere machten", de managers zich maar. Anderen bijten zich vast in het probleem en proberen het zo snel mogelijk op te lossen. Nog weer anderen zorgen dat alles wat we doen wordt genoteerd en geformaliseerd. Boeiend om te zien en om er deel van uit te maken. Mijn rol vandaag is problemen-bijter.

Er is al behoorlijk wat volk in onze 'gezellige' test ruimte, al blijft het core team toch best klein. Met zo'n 10-tal mensen proberen we hier alles in goede banen te leiden. In het laatste uur voor de gesimuleerde lancering, zal hier wel een heleboel toeschouweres toestromen vrees ik. Hieronder enkele foto's.





De laatste foto geeft een beeld van onze GO/NOGO status. Als alles groen is, zijn we klaar voor de lancering. Het wordt nog een spannende dag...

Ik heb nog een video hieronder geplaatst die in het kort het verhaal van HERSCHEL vertelt. Voor de geinteresseerden best leuk.

2 opmerkingen:

  1. Wat een gepassioneerde stem ;) Maar het filmpje geeft wel een goed overzicht, jammer dat ik je nergens zie staan, het filmpje zou er toch aantrekkelijker uitzien met jou erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Stijn,

    Ontzettend leuk dat je ons op deze manier zo boeiend op de hoogte houdt van de gang van zaken in kourou. Sinds jullie daar zijn heb ik je verslag op de voet gevolgd. Toch leuk om hier een aantal maanden aan hebben mogen werken.
    Succes met de laatste fase.

    Groeten,
    Piet

    BeantwoordenVerwijderen