zaterdag 9 mei 2009

Incident in de BAF

De dress rehearsal van donderdag was erg succesvol. Het was een erg lange dag (5:00 tot 19:00). Er werden enkele kleine probleempjes gevonden en op tijd opgelost. Op ongeveer 3 minuten voor H0 (Lanceertijd), werd er door Arianespace, die de aftelsequentie leidt een delay aangekondigd... Dit was vooral om te kijken of alle teams deze backup scenario's goed hadden voorbereid. Even later werd de klok herstart op H0 - 7min. Nog 7 zenuwachtige minuten en dan een mooie lancering, weliswaar niet in het echt.

We hebben nu als team veel vertrouwen opgebouwd voor de eigenlijke lancering. Door de problemen die we toch tegenkwamen, was het zeker niet vlekkeloos, maar werden de automatismen gecreeerd om te zien wie, hoe moet reageren. We zijn er klaar voor. Iedereen staat op scherp.

Het is goed om weten dat we geen exacte lanceertijd hebben. We hebben een lanceer-window. Dit is ongeveer 1 uur lang en het maakt eigenlijk niet uit wanneer we lanceren, als het maar in dat uur is. Andere missies moeten soms precies op een bepaald moment gelanceerd worden om zo in een baan om de aarde te komen die exact gedefinieerd is. Omdat HERSCHEL en PLANCK ver van de aarde weggaan is dit voor ons niet nodig. Mochten we om 1 of andere reden (meteo bijvoorbeeld) niet kunnen lanceren in dit uur, dan blijven we op het lanceerplatform tot de dag erna. Als het dan niet lukt, dan moet de raket helemaal terug naar de BAF omdat ons helium systeem in HERSCHEL dan moet worden geherconditioneerd. 

Tijdens de echte lancering blijven we op het moment van de lancering natuurlijk niet braafjes zitten in onze controlezaal... we moeten naar buiten om de echte lancering te zien. Op 7 seconden voor de lancering is er geen stoppen meer aan. Dit betekent dat we vanaf dan allemaal naar buiten mogen spurten. We moeten natuurlijk door een hele hoop gangen dus we hebben gisteren ook eens ge-timed hoe lang het duurt voordat we buiten zijn. Ik heb voorlopig het record op 21 seconden. Dit is wel een probleem, want dan zijn we eigenlijk 14 seconden te laat! We zijn dus allemaal aan het trainen, de deuren worden allemaal opengezet tijdens de lancering... en ons team zal wel worden opgedeeld zodat sommigen die niet absoluut noodzakelijk zijn al enkele minuten op voorhand naar buiten kunnen gaan.

Na de dress rehearsal was er nog een braziliaanse launch party. Nog maar net aangekomen circuleerde er een gerucht over een serieus probleem in de BAF. Zoals dat gaat met geruchten, groeide het snel tot katastrofale grootte. Er was wel degelijk van alles aan de hand en op vrijdag hebben we de hele ochtend verloren door verregaand onderzoek naar wat er was gebeurd. Na het onderzoek werd het groene licht gegeven om alle activiteiten te hervatten. Het incident heeft geen impact op HERSCHEL of PLANCK. We hebben natuurlijk serieus aan onze marge in de planning gezeten, maar we zijn nog altijd op schema voor 14 april! Zondag wordt het weer spannend, dan gaat de fairing (grote kegel bovenaan raket) op onze raket.

Hieronder nog een ander filmpje dat ik gevonden heb... dit keer over de hele missie.

 

2 opmerkingen:

  1. Dus jullie hebben de RCS latch valves nog "op groen" gekregen. Dan zullen de Hydrazine jongens blij geweest zijn .......

    Maar wat was nou het incident ? Of is dat "classified" ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vermoed dat je 14 mei bedoeld en niet 14 april... Of 14 april 2010?

    BeantwoordenVerwijderen