maandag 11 mei 2009

Laatste Dagen

Eerst en vooral het beloofde filmpje over de montage van HERSCHEL op de raket...



Ik ben vandaag vrij... niks te doen... 
Maar wat ga ik een hele dag op mijn hotelkamer zitten doen, als we nog maar 2,5 dagen voor de lancering zijn. Het is deze laatste dagen veel te spannend, dus ik zit hier weer gezellig achter ons testsysteem. Er gebeurd vandaag echter niet zo heel veel. De satelliet zit veilig onder de fairing en wordt gekoeld vanbinnen en vanbuiten om alle systemen klaar te houden voor de lancering. De meeste activiteiten zijn vooral aan de raket zelf vandaag en daar hebben wij weinig mee te maken.

Gisterenavond, na het plaatsen van de fairing moest ik nog even in de BAF zijn om te kijken of onze cryo specialisten alle data hebben. Het was weer een mooi gezicht... Die lift naar boven! Met de fairing bovenop de raket is ze nog groter.

Hieronder enkele filmpjes en foto's die een impressie geven van hoe het eraan toeging...



Het cryo team die voor het helium systeem zorgen. Aan de rechterzijde staat een helium dewar, met daarin honderden liter vloeibare helium.

Op het platform zijn best veel mensen. De meeste witte jasjes zijn Astrium... De meeste grijze zijn Arianespace of ESA.


Er zijn op een 5-tal plaatsen openingen in de fairing gemaakt. Deze dienen nog bij HERSCHEL te kunnen geraken om een extern helium systeem aan te sluiten. Als dit niet mogelijk zou zijn, dan verliezen we kostbare helium op de grond terwijl we die eigenlijk heel hard nodig hebben in de ruimte. De gaten zijn zo klein dat de mensen op een 'diving board' moeten gaan liggen en zo in de raket worden geschoven. Hier is een heel team de laatste 3 weken continue voor getraind, want het is kritische fase en alles moet dus perfect zijn. Het Astrium team heeft echter zo veel ervaring dat zelfs een ontzettend moeilijke opdracht als deze, geen probleem is.  


Zoals altijd gebeuren alle activeiten onder het arendsoog van onze kwaliteitsverantwoordelijken Rene en Dave...


De lanceertoren langs de zijkant bekeken:


Er is hier in de omgeving niet veel te doen... maar in de maand mei is er wel een speciaal fenomeen. De reuzeschildpadden komen dan aan land bij hoog tij en leggen hun eieren in het zand. Een erg boeiend spektakel waar veel mensen naar komen kijken. Ikzelf heb het nog niet gezien, vermoedelijk zal dat iets zijn voor het weekend na de lancering. Ik hab wel al enkele foto's gezien. Heel grote beesten...  
 

2 opmerkingen:

  1. Knappe filmpjes.

    Namens het PROBA-2 team wens ik jullie overmorgen een succesvolle lancering toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey Stijn,

    succes en veel plezier met de lancering !!
    lang leve de esa-satellieten :)

    grtz,
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen