woensdag 6 mei 2009

Laatste aardse reis

Na het dramatische filmpje van gisteren, een kleine terugblik naar vorige week. Toen is HERSCHEL van de cleanroom in S5 verhuist naar de BAF. Dit is zowat de laatste verplaatsing op de aarde voor de satelliet. Volgende week woensdag, 1 dag voor de lancering volgt dan echt het sluitstuk met de roll-out van de raket naar het lanceerplatform.

Zo'n transport gaat altijd gepaard met strikte veiligheidsprocedures, zeker nu HERSCHEL is volgeladen met helium en hydrazine. Tussen de vele foto's van het transport heb ik de volgende selectie gemaakt:

Om de Helium is He2 staat te houden, moet de satelliet continue worden vacuum gepompd. Door dit te doen, verdampt er natuurlijk wel helium en dit koude gas zorgt voor veel condensatie rond de buizen die het gas afvoeren:

Voor het transport naar de BAF, dus nog snel even de satelliet "de-icen"

Het immer sympathieke Astrium team (mechanisch)... samen goed voor meer dan 150 jaar ervaring. Zij doen hun werk altijd rustig, grondig en goed. Naast hun, ben ik nog maar een broekventje.

Tijd om HERSCHEL van zijn sokkel te nemen en te verplaatsen naar een platform dat in een mobiele cleanroom past.

En dan met vereende krachten duwen... tja, het is soms ook echt wel handenarbeid!

Het transport vond plaats in het midden van de nacht... Op de foto hieronder zie je de mobiele cleanroom met daarin HERSCHEL.

In de BAF cleanroom staat ondertussen onze fairing klaar. Dit is de kegel die bovenop de raket wordt gezet. Hij schuift over HERSCHEL en PLANCK en zorgt voor bescherming tegen wind/regen/stof/etc... tijdens de lancering. Eenmaal buiten de atmosfeer splijt hij open in 2 stukken en valt terug naar de aarde.

Nadat HERSCHEL uit de mobiele cleanroom komt, wordt hij even in de BAF cleanroom geplaatst. Vandaaruit is er slechts 1 weg naar de raket... door een groot luik bovenaan in het dak van de cleanroom. Op de onderstaande foto zie je dit luik erg goed. De raket staat achter de rechtermuur te wachten.


De volgende foto geeft een beeld van HERSCHEL die door het dak komt en op de juiste hoogte aankomt in de hal waar de raket staat.

Achteraan op de foto, HERSCHEL hangt nog altijd boven het luik. Op de voorgrond, de interface met de raket (bovenkant van de sylda).

Montage op de sylda.

Een mooi zicht onder het HERSCHEL platform. In de grote zwarte cylinder (sylda) zit PLANCK.

En dan staat HERSCHEL volledig gemonteerd op de raket. 

Op de laatste foto is goed te zien dat de plaformen kunnen worden verplaatst. Om de helium pompen weer aan te sluiten werd het platform omhoog gebracht.




2 opmerkingen:

  1. Weeral spectaculaire foto's. Ik ben heel blij dat je deze laatste fase van Herschel kan meemaken. Geniet ervan!

    Liefs,
    Nele, Senne, Lore en ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amai, bolleke, da's toch weer indrukwekkend allemaal. En dat prachtige lift-filmke begeleid door die filmmuziek! Schitterend gewoon. Ik kan het nog altijd moeilijk geloven dat mijn oudste zoon, éne Stijn uit Zwijndrecht, aan zo'n geweldig project z'n steentje bijdraagt.
    Chapeau! XXX mama.

    BeantwoordenVerwijderen