dinsdag 28 april 2009

Grote onduidelijkheid

Het wordt maar een kort verslagje vandaag. Ik ben namelijk op vrijdagnacht teruggekeerd naar Belgie. Elke 4 weken, is er een weekje rust voorzien. Niet iedereen in ons team maakt daar gebruikt van, maar ik wou dit absoluut niet missen. Onze Senne had de windpokken en verjaart op het einde van de week... het is dus zalig om weer even normaal thuis te zijn.

In Kourou is er momenteel grote onduidelijkheid, zeg maar een normale 'herschel-toestand'. De lanceerdatum is nog niet vastgelegd, maar zou ergens tussen de 8ste en de 28ste mei moeten zijn. Dit hangt nog altijd af van de kleppen voor de Ariane 5. Veel informatie hierover is er niet. Wat wel duidelijk is, is dat Planck goed op de Ariane 5 raket is gemonteerd en dat de communicatie met de satelliet in orde is (al was dit niet vanzelfsprekend!). Dit betekent dat gisteren de Sylda bovenop Planck is gezet. Dit is een grote kegel die over Planck past en waar* HERSCHEL bovenop wordt gemonteerd. HERSCHEL staat nog altijd in S5 en wordt mogelijk op woensdag (morgen), naar de BAF getransporteerd... al is ook hier de grootste onduidelijk over. 

Ondertussen wordt ook meer en meer duidelijk dat de maand mei, met al zijn feestdagen niet de gemakkelijkste is om plannen te maken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te lanceren in een weekend of een verlengd weekend. Ook de dag voor het weekend is niet goed, want HERSCHEL kan maar 48 uur op het lanceerplatform overleven. Daarna moet de raket absoluut worden teruggerold naar de BAF en moet het Helium-systeem van HERSCHEL geherconditioneerd worden. Een lanceerdatum in het begin van de week is dus veiliger. Probleem daarmee is dat de laatste dagen voor de lancering ook heel intensief zijn. Deze vallen dan weer in het weekend ervoor... alleee, je snapt het wel... niet gemakkelijk! Bovendien zijn er hier erg sterke vakbonden die alles goed in de gaten houden qua werktijden etc... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten