vrijdag 3 april 2009

Veel volk

Er werken ontzettend veel mensen mee aan HERSCHEL. 
Van al deze mensen die full time met HERSCHEL bezig zijn er minder dan de helft hier in Kourou. De meesten zitten verspreid over de verschillende wetenschappelijke instituten, over het grondstation in ESOC (Darmstadt) en in ESA/Thales/Astrium. De heel opbouw van het project is best ingewikkeld. ESA is de klant die uiteindelijke HERSCHEL en PLANCK heeft besteld. De wetenschappelijke instrumenten worden ook door ESA zelf aangeleverd, ze worden echter gebouwd door 3 consortia van wetenschappelijk instituten verspreid over heel Europe (ook Belgie). Thales is de hoofdaannemer (prime), zij zijn eigenlijk verantwoordelijk voor beide satellieten. Ze hebben echter HERSCHEL uitbesteed aan Astrium. Planck wordt door Thales zelf gemaakt. 

Voor elke satelliet zijn er dan nog eens tientallen onderaannemingen... een huzarenstukje qua organisatie! Het is dan ook niet onmogelijk dat er af en toe eens iets misloopt.

Vlak voor mijn vertrek naar Belgie was er een groepsfoto. Hierop staan toch 90% van de mensen die de lanceercampagne van dicht volgen (voor HERSCHEL alleen). Om jullie een idee te geven hoeveel volk dit is:



Ik zal jullie een hint geven... ik heb een wit jasje aan en zit op de tweede rij.


2 opmerkingen:

  1. Amaai, da's veel volk!
    Ons team telt slechts 10 man...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Stijn,
    Fijn te lezen dat je goed aangekomen bent, al was het duidelijk een lange (22u!) reis! Hopelijk heb je wat kunnen slapen en kwam je niet al te vermoeid aan. Gisteren is Lore hier geweest, Nele en Senne waren gaan turnen, ze wordt een grote meid.
    Ik lag deze week in de lappenmand. Zware sinusitis en twee ontstoken ogen, maar ondertussen gaat het al wat beter.
    Geniet van alles wat je doet, lieve jongen.
    Warme knuffel,mama.

    BeantwoordenVerwijderen