donderdag 23 april 2009

Helium-tank helemaal vol

Het was gisterennacht een historisch moment tijdens een erg rustige nachtshift. De heliumtank is helemaal gevuld met Helium2. Er is een soort van metertje in de tank gemonteerd die ons toelaat om de 'filling level' uit te lezen. Dit metertje gaat maximaal tot 98,5 %. Gisteren werd dit bereikt en dat betekent dat HERSCHEL zo goed als klaar is voor de lancering. 

Dit metertje, de 'liquid level probes' zijn hebben een erg speciale werking. Ze injecteren een klein beetje warmte in de tank en zien dat hoeveel de helium verwarmt. Hoe meer helium in de tank, hoe minder de temperatuursverhoging is, want de warmte moet worden verdeeld over meer massa. In de ruimte wordt een gelijkaardig systeem gebruikt. Probleem daar is dat de helium niet mooi op de bodem blijft, maar rondzweeft in de tank. 

Ondertussen is er nog altijd geen duidelijkheid over de vertraging ten gevolge van het probleem met onze raket. De nieuwe kleppen komen dit weekend aan, en dan wordt er een uitspraak gedaan over de eigenlijke vertraging. Het lijkt erop dat we dan midden volgende week, of net na het weekend van 1 mei verhuizen naar de BAF. Dat is het begin van het einde voor ons, want eenmaal in de BAF is er maar 1 weg daarvandaan... op de raket, de diepe, onmetelijke ruimte in.

Planck is enkele dagen geleden al verhuisd naar de BAF. Op de raket bevinden ze zich onder HERSCHEL. Zij moeten dus eerst worden gemonteerd. Op onze TV camera's zien we momenteel hoe Planck op de raket wordt gemonteerd... een prachtig gezicht. Ik probeer de volgende dagen nog wat foto's te pakken te krijgen.

Het gaat toch wel wat doen om ook HERSCHEL daar te zien. Werken op zo'n project heeft een enorme impact op jezelf en op je omgeving... we zijn 4 keer verhuisd met het hele gezin. Ik heb lange dagen, weekends en nachten gewerkt, regelmatig meer dan 60 uur per week. Maar als je dan straks HERSCHEL op die raket ziet en uiteindelijk gelanceerd ziet worden dan gaat het dat allemaal waard zijn... Ruimtevaart heeft toch veel met dromen verwezelijken te maken... ik heb dus een echte droomjob!

1 opmerking:

  1. Ik ben zo fier op jou! Het einde is in zicht en je hebt er inderdaad hard voor moeten werken, vaak onmogelijke uren op onmogelijke plaatsen en steeds blijf je het met volle overgave doen, mijn respect!

    BeantwoordenVerwijderen