woensdag 15 april 2009

HERSCHEL in BAF

Het was weer feest vandaag... ik moest gaan werken in de BAF. De BAF is het hoge gebouw waar onze Ariane 5 raket (V188) momenteel staat. HERSCHEL en PLANCK staan in S5 voor de laatste voorbereidende activeiten. Ze worden volgende week naar de BAF gebracht voor integratie bovenop de raket. Hieronder een foto van de BAF en de Ariane 5 raket zoals ze momenteel in de BAF staat.
De raket staat in het gebouw op een lanceer-tafel zoals ze dat hier noemen. Dit is een enorme stalen constructie op rails die vanaf nu tot en met de lancering de raket ondersteunt. De lanceertoren staat ook op deze tafel. Deze lanceertoren staat naast de raket en zorgt ervoor dat er nog contact is met de raket tot slechts enkele seconden voor de lancering. De hele machine overleeft de lancering zonder veel schade, wordt daarna teruggerold en dan wordt er een andere raket op gemonteerd. Hieronder een foto van de onderkant van de lanceertafel.

Onderaan de lanceertafel is er een kleine deur die leidt naar enkel kamers. Daarin zat ik vandaag een korte tijd om te zien hoe onze SCOE's kunnen worden geinstalleerd. Het ziet eruit als een bunker en het voelt ook echt als een bunker. Niet voor mensen met claustrofobie. Hieronder een foto van de deur naar de SCOE-kamer.

En als je dan onderaan staat en je kijkt naar boven, dan zie je de machtige Ariane 5 raket met de 2 boosters langs de zijkant... toch wel formidabel het van zo dichtbij te zien!





Zaols je kan zien zijn er op bepaalde hoogtes platformen aangebracht. Dit om de mensen de mogelijkheid te geven om op die hoogtes aan de raket te werken. Ik kreeg in de namiddag nog een kleine uitleg over het platform dat gaat gebruikt worden om bij HERSCHEL te geraken. Dit is het hoogste plaform (niet voor mensen met hoogtevrees!). Het was hier helaas niet toegelaten om op dit moment foto's te nemen. Misschien een volgende keer. Het mooist was eigenlijk de lift naar boven. De lift heeft een venster langs de kant van de raket. Als je helemaal naar bovengaat, kan je dus heel goed volgen hoe de raket er op elke hoogte uitziet. Het was vandaag weeral een dag om niet snel te vergeten...


1 opmerking: